Man kan ikke snakke om 3d printere uden at komme ind på filamentet. Det rette filament er selve grundstenen i en velfungerende 3d printer, og det er derfor din uundværlige følgesvend hele vejen igennem din 3d printning. Udvalget af filamenter er i dag stort, og er du helt ny inden for 3d printning kan det hurtigt komme til at virke som et uoverskueligt projekt.

I denne artikel kan du blive klogere på filament i alle dets former, ligesom du også bliver præsenteret for en række produkter, som kan give dig inspiration til at prøve 3d printning af derhjemme.

På budget

Spectrum Filaments – Polar White

polar white filament
Godt budgetvenligt & holdbart filament.
Slidstærkt

ANYCUBIC TPU

tpu filament

Slidstærkt TPU filament, som hvis det skal holde til lidt mere

Bionedbrydeligt

ANYCUBIC Eco Resin Black

bionedbrydeligt filament

Har du brug for bionedbrydeligt filament, er dette go-to.

Hvad er filament?

Hvis du forestiller dig, at din 3d printer indeholder en form for limpistol, der smelter forskellige materialer for derefter at kunne modellere og printe dem i en fysisk form, så har du din forklaring på, hvad filament er. Det er forskelligt fra printer til printer, hvilken type filament du kan bruge. Det afhænger nemlig af flere forskellige ting, fx hvilken temperatur din printseng og dit printhoved kan tåle.

Er du helt nybegynder inden for 3d printning, kan det anbefales at bruge PLA-filament, der kræver en lav printtemperatur og derfor egner sig til stort set alle 3d printere.

Filament sælges i såkaldte spoler, hvor du oftest kan vælge imellem enten 500 g. eller 1 kg.

Hvilke typer filament kan du vælge imellem?

Du har sikkert allerede opdaget, at du kan finde et stort udvalg af filamenter, der passer til forskellige printere og behov.

Blandt de mest kendte finder du:

  • PLA – Polylactic Acid er et af de mest anvendte filamenter til 3d printning. PLA er en form for bionedbrydeligt plast, der er lavet på plantestoffer og derfor er meget miljøvenligt. Den er super brugervenlig for begyndere, da den ikke kræver så høj opvarmning. Derudover medfører den blot en svag, sødlig lugt ved nedsmeltning. Til gengæld bliver materialet blødt og medgørligt allerede ved 60 grader, og det er derfor begrænset, hvad det kan bruges til.
  • ABS – en anden form for plastik, der også er udbredt til anvendelse under 3d printning. Faktisk var ABS det første filament, man anvendte under printning før i tiden, og det er stadig et populært valg for mange i dag. Det skyldes i høj grad, at det er meget billigt, slidstærkt og holdbart, hvorfor det også tåler høje temperaturer. Til gengæld udsender det en kraftig og forbrændt lugt under printningen. Legoklodser er bl.a. lavet af denne type plastik.
  • PET-G – denne type filament har mange af de samme egenskaber som ABS, dog har det en flottere overfladefinish og er noget nemmere at printe med. Det er denne type plastik, som bl.a. vandflasker er lavet af.
  • Andre filamenter – mange 3d printere til industrielt brug har mulighed for at printe med flere forskellige filamenter, heriblandt metal eller træ. Derudover vil du også støde på et produkt ved navn Resin, som er et flydende filament, der anvendes til specielle printere, hvor UV-lys indgår som en del af printningen.

 

Stort udvalg af filamenter til ethvert behov

Det kan virke uoverskueligt at finde det rigtige filament, især hvis du er helt grøn inden for 3d printning. Derfor har vi samlet en oversigt over flere forskellige produkter på markedet, der produceres og leveres af virksomheder med ekspertise inden for netop dette felt. Måske kan du finde inspiration til dit næste filament?

 

Normalpris: 180,- pr. kg

Spectrum Filaments - PLA - 1,75 mm. - Aztec Gold - 1 kg.

Er du kreativ og vild med at designe, og leder du efter en unik farve til dit filament? Så bør du helt sikkert tage et nærmere kig på dette filament fra Spectrum Filaments, der skiller sig ud fra mængden.

PLA filamentet er i en flot og varm guldfarve med glitter, der egner sig helt perfekt til at printe dekorative ting og pynt til hjemmet. Derudover kan du høste mange gode fordele ved at anvende PLA som filament, da det både er et billigt, brugervenligt og et bæredygtigt materiale – uanset om du er en erfaren printer en glad amatør.

Dette produkt fås i spoler af 1 kg. filament. Den anbefalede printtemperatur ligger på 190-220 grader.

 

Normalpris: 600,- pr. kg

PrimaSelect Carbon - 1,75 mm. - 500 g. - Dark Grey

Er du på udkig efter et lidt mere slidstærkt og holdbart materiale, som du måske endda kan bruge i en professionel sammenhæng, så er dette carbon filament fra PrimaSelect et rigtig godt bud. PrimaSelect har et godt ry for at levere filamenter af høj kvalitet, og du kan derfor være sikker på at få noget for pengene med denne investering.

Filamentet her består faktisk af materialet PET-G, der er det samme som anvendes til fremstilling af plastikflasker. For at styrke materialet yderligere er der tilføjet 20% carbon, som altså munder ud i et meget slidstærkt produkt, der kan anvendes til alt lige fra droner, reservedele og mange andre produkter. Ønsker du derfor at printe et modstandsdygtigt produkt, kan du med fordel vælge dette filament.

Produktet fås i 500 g. spoler og har en printtemperatur på 240-260 grader.

 

Normalpris: 180,- pr. kg

Spectrum Filaments - Smart ABS - 1,75 mm. - Polar White - 1 kg.

Er du nybegynder inden for 3d printning, og ønsker du at finde et holdbart filament til at printe dine modeller og prototyper, så kan dette Smart ABS filament fra Spectrum Filaments helt klart anbefales.

ABS er et billigt og holdbart materiale, der kan tåle påvirkning af høje temperaturer. Derfor egner det sig perfekt til at lave modeller og prototyper, der fx skal kunne tåle at blive opbevaret i en glohed bil om sommeren eller i varmt vand.

Smart ABS skiller sig ud fra almindeligt ABS på flere parametre. Først og fremmest har det et reduceret krympeforhold, det har en flot og ensartet overflade og så kan den printes ved en lavere temperatur, hvilket er en fordel for nybegyndere. Alt i alt får du altså et filament i god kvalitet, der kan bruges til mange forskellige formål.

Filamentet sælges i 1 kg. spoler og har en printtemperatur på 230-255 grader.

 

Normalpris: 180,- pr. kg

Spectrum Filaments - PLA Silk - 1,75 mm. - Sapphire Blue - 1 kg.

Er du på udkig efter et brugervenligt PLA filament, men ønsker du at få en lidt flottere og mere elegant finish? Så læs videre her!

I dette filament får du nemlig alle fordele ved at bruge PLA, som bl.a. indebærer et holdbart og vandtæt produkt, der kan smeltes ved en forholdsvis lav printtemperatur og derfor er meget brugervenligt. Derudover får du også mulighed for at give dine produkter en flot finish, idet lagene bliver mere diskrete og overfladen elegant og glansfuld. Fås i flere forskellige farvevarianter.

Dette produkt sælges i 1 kg. spoler og har en printtemperatur på 185-215 grader.

 

Normalpris: 290,- pr. kg

Spectrum Filaments - PLA - 1,75 mm. - Glow in the Dark - 1 kg.

Hvis du allerede har stiftet bekendtskab med almindeligt PLA som filament til din 3d printer og dermed ønsker at prøve noget nyt og mere vovet, så kan dette selvlysende filament være lige noget for dig.

Spectrum Filaments har med dette produkt lanceret et filament bestående af det slidstærke materiale PLA, der vha. en særlig fosforforbindelse gør det muligt at opnå en selvlysende effekt efter lyseksponering. Derfor egner dette filament sig til dig, der ønsker at lave festudstyr, skilte eller andet grej, der kan tåle at få en sidste fed finish.

Produktet sælges i spoler af 1 kg. og har en printtemperatur på 185-215 grader. Vær opmærksom på, at det anbefales at bruge en mere hærdet nozzle (strålerør).

 

Normalpris: 200,- pr. kg

Sculpto Gloss Orange Filament 500 g.

Er du glad for flotte farver, og ønsker du måske at kunne lave modeller og prototyper i andre farver end blot de klassiske sort/hvid toner, så kan dette farverige filament fra Sculpto være en god idé at kigge nærmere på.

Dette filament er lavet af PLA og er derfor meget holdbart og brugervenligt – selv for begyndere. Dertil er det faktisk er plastmateriale lavet på plantestoffer, og det er derfor bionedbrydeligt og mere bæredygtigt end noget andet plastik. I denne glansfulde orange udgave – ja nærmest grænsende til kobberfarve – får du mulighed for at prøve kræfter med et filament, der kan bruges til stort set alting.

Produktet er pakket i spoler af 500 g.

 

Normalpris: 230,- pr. kg

ANYCUBIC PLA 1,75 mm. 1 kg Transparent

I din søgen efter 3d printer filament er du sikkert allerede stødt på mange forskellige farveudgaver, men det kan faktisk også være en fordel at have et helt transparent filament, som fx kan anvendes til glas, vaser eller andre farveneutrale ting.

ANYCUBIC har med dette produkt lanceret et filament i god kvalitet, der har alle de gode egenskaber, som du sikkert allerede kender fra PLA – nemlig en lang holdbarhed, brugervenlighed og ikke mindst en bred anvendelse til alle slags formål. Derudover er det billigt og egner sig derfor perfekt til dig, der måske er i gang med at eksperimentere med 3d printning for første gang. Det er derfor ikke uden grund, at det er det mest anvendelige filament i 3d printere overhovedet.

Produktet fås i spoler af 1 kg., så du har masser af filament at gøre godt med.

 

Normalpris: 349,- pr. kg

ANYCUBIC Eco Resin Black

ANYCUBIC har med dette produkt formået at lancere et filament, der er lavet af sojaolie og dermed bionedbrydeligt hele vejen igennem. Det flydende filament benytter UV-lys til at printe og egner sig derfor til specielle typer af 3d printere.

Produktet indeholder ingen BPA eller andre skadelige kemikalier, så du kan anvende det med god samvittighed for omgivelserne omkring dig. Desuden giver den optimerede hærdningstid samlet set en bedre printkvalitet, som du kan have stor glæde af.

Vær opmærksom på, at dette produkt udelukkende egner sig til LCD/DLP 3d printere og desuden kræver 355-405 nm UV-lys.

Produktet sælges i flasker bestående af 1 L væske og fås i flere forskellige farvevarianter.

 

Normalpris: 249,- pr. kg

ANYCUBIC Basic Resin Grey 0,5 L

Har du måske allerede en LCD 3d printer, og ønsker du at opnå en endnu mere effektiv printning af dine modeller, så bør du rette dit blik mod dette resin produkt fra ANYCUBIC.

Med dette filament får du både øget din printhastighed og hærdningstid, ligesom du også sikrer dig et godt og holdbart materiale til dine print. Fordelen ved at anvende lige netop dette filament fra ANYCUBIC er, at det har den perfekte komponering, der sikrer, at materialet hverken er for hårdt eller for blødt i sin form.

Produktet fås i flere forskellige farvevarianter. Desuden anbefales det, at du opbevarer det i en temperatur på mellem 15-35 grader. Pas på med at opbevare det i direkte sollys, som kan størkne dette lysfølsomme materiale.

 

Normalpris: 290,- pr. kg

ANYCUBIC TPU 1,75 mm. 0,5 kg. Blue

Ønsker du 3d printe dine kommende modeller i et mere slidstærkt materiale, der kan tåle lidt af hvert, så kan det være, at du bør overveje at prøve dette TPU filament fra ANYCUBIC, der er en stor leverandør af et bredt udvalg af filamenter til ethvert behov.

TPU er en form for fleksibel plastik, der er meget mere holdbart og resistent over for udefrakommende faktorer som fx kulde, UV-lys, kemikalier og meget andet. Derfor er det også et populært valg til 3d print af mobil covers, skosåler m.m.

Har du lyst til at prøve dette filament, kan du finde det i et stort udvalg af forskellige farver, der alle er pakket i spoler af 500 g.

 

Normalpris: 2.718,- pr. kg

Zortrax UV Resin Dental 500 ml. Beige

Arbejder du professionelt som tandlæge, eller er du i gang med en uddannelse inden for faget? Umiddelbart lyder 3d print og tandlægefaget måske ikke lige som et oplagt match, men dette filament er den perfekte brobygger imellem innovation og solidt håndværk.

Dette filament er nemlig speciallavet til tandlægeindustrien, så du kan printe prototyper af tandkroner, broer eller tandmodeller. Det kan bruges i professionel sammenhæng, ligesom du også kan anvende det til produktudvikling inden for industrien. Er du studerende, så kan du helt sikkert printe nogle gummer at øve dig på derhjemme.

Materialet har en tekstur, der minder meget om gips, ligesom den beige farve også understøtter det. Filamentet fås i en flaske på 500 ml.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.